14:00 tot 16:00

Docu ‘Plannen voor plaats’

Els Vervloesem, Jan Christiaens, Roland Kums en Ellen Anthoni

Wereldwijd trekken mensen steeds meer richting steden. In Vlaanderen is dat ook hoognodig willen we nog iets overhouden van het platteland. Wil dat zeggen dat we moeten gaan wonen in een betonnen biotoop zonder enige vorm van leven? Allerminst! De documentaire ‘Plannen voor Plaats’ (2017) neemt je mee op een tocht langs Vlaamse wegen, dorpen en steden, op zoek naar vernieuwende ruimtelijke projecten en frisse ideeën over de inrichting van onze leefomgeving. De documentaire kwam tot stand in opdracht van het Team Vlaams Bouwmeester van de vierde Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck (2016-2020). De regie is in handen van Nic Balthazar.

De documentaire vormt de opstap voor een nagesprek met Jan Christiaens van Mobiel21, Roland Kums van Samenhuizen en Ellen Anthoni van BrusselAVenir . Els Vervloesem modereert. Hoe verhouden zij zich tot de probleemanalyse en oplossingen in de film? Welk scenario verbeelden zij zich? Via welke praktijken dragen hun organisaties bij aan het realiseren van meer groene en sociale ruimte? Welke successen willen zij delen met jou? Uiteraard is er ook ruimte voor jouw vragen en bemerkingen.

Deze sessie is beperkt tot 30 deelnemers en vindt plaats op een externe locatie, namelijk: Atelier Vlaams Bouwmeester.

Els Vervloesem  is architect en stedenbouwkundige. Zij maakt deel uit van het cultureel innovatieplatform Architecture Workroom Brussels. Daarnaast is ze actief als freelance onderzoeker, projectbegeleider en schrijver. In haar onderzoek, publicaties en andere professionele projecten richt ze zich op de sociale dimensies van architectuur en stedenbouw.

Jan Christiaens is algemeen directeur en persverantwoordelijke bij Mobiel21. Mobiel21 werkt aan straten op mensenmaat, met minder auto’s en meer ontmoeting. Dat doet ze samen met actieve burgers én geëngageerde beleidsmakers via campagnes zoals Autovrije Zondag , Go With The Velo en Ping if you care.

Roland Kums is medeoprichter en teamlid bij Samenhuizen. Samenhuizen verruimt de wooncultuur naar meer duurzame woonopties. De organisatie is het forum voor alles wat gemeenschappelijk wonen aangaat en stimuleert de realisatie ervan door onder andere de jaarlijkse Samenhuizendag, Samenhuizenreis en Trefdag.

Ellen Anthoni is medeoprichtster van BrusselAVenir, een burgerlab dat toekomstverhalen maakt mét en voor Brusselaars, telkens rond een thema en een specifieke onderzoeksvraag. In 2019 bogen ze zich over de vraag ‘Hoe kan iedereen genieten van een klimaatbestendig Brussel in 2030?’. Hun antwoord is te beluisteren in de radioshow van de toekomst: ‘20:30 Bruxsels Talks‘.