10:30 tot 12:30 Volzet

Het ABCD van burgerparticipatie

Piet Van Meerbeek, Oncle Kinch, Dorothée Ndayishimiye en Chloé Mercenier

BRAL is een stadsbeweging die ijvert voor een duurzaam Brussel. Van 2017 tot 2020 werkte BRAL mee aan het project Citizendev. Een testcase voor een vorm van stedelijke ontwikkeling die vertrekt vanuit burgers en niet in een top-down logica vervalt. Het participatieve actieonderzoek experimenteerde in 2 Brusselse wijken (Brabantwijk in Schaarbeek en de Matongéwijk in Elsene) en één gemeenschap (Community Land Trust Brussels) op basis van de Asset-Based Community Development (ABCD). ABCD is een methodologie die gemeenschap vormt op basis van de vaardigheden en wensen van burgers. CitizenDev toont hoe een consequent geloof in het kunnen van mensen en hun zelfbeheer, in combinatie met het faciliteren van ontmoeting en verbinding, leidt tot bewonersinitiatief en solidariteit. De moeilijke discussie over financiële vergoedingen voor vrijwilligers komt ook aan bod.

Je trekt met collega’s uit andere organisaties naar ‘Le Nid‘ in Anderlecht, een van de woonprojecten van CLTB. Piet Van Meerbeek introduceert je in de methodologische bouwstenen van het CitizenDev-project. Vervolgens luister je naar de ervaringen van een aantal mensen die nog steeds actief zijn in deelinitiatieven die uit het actieonderzoek groeiden. Chloé Mercenier geeft je een inkijk in het CLTB-deelproject en Dorothée Ndayishimiye vertelt je over het burgerinitiatief ‘Roue Libre’ dat mensen in en rond de CLTB-gemeenschap leert fietsen. Ten slotte deelt Oncle Kinch zijn ervaringen met CitizenDev binnen de Subsahariaanse gemeenschap van Matongé, onder meer met het collectief ‘Radio Publik’. Daarna ga je in gesprek met de betrokken burgers en professionals. Wat leer jij als sociaal-cultureel werker uit de ABCD-aanpak om zelf duurzame praktijken van onderuit op te zetten?

De presentaties zijn overwegend in het Frans. Voor het groepsgesprek hanteren we het principe dat iedereen zijn eigen taal spreekt. Waar nodig vertalen we.

Dit praktijkbezoek is beperkt tot 20 deelnemers.

Piet Van Meerbeek sloot zonet een periode van 22 jaar bij BRAL af. Bewonersparticipatie, burgerinitiatieven en duurzaamheid waren de rode draden door de vele projecten die hij bij BRAL ontwikkelde. Naar eigen zeggen was zijn tijd als coördinator van CitizenDev een van de interessantste en rijkste periodes uit zijn carrière. Nu is Piet aan de slag bij Avansa Oost-Brabant maar hij keert graag terug naar Brussel om het opnieuw te hebben over CitizenDev.

Oncle Kinch is van veel markten thuis: radiomaker, buurtwerker, projectontwikkelaar en sleutelfiguur binnen de Afrikaanse gemeenschap in Brussel … Tijdens CitizenDev was Kinch voor BRAL de man op het terrein in Matongé en de ‘super-connecteur’. Hij bracht mensen samen en stimuleerde ze om zelf burgerinitiatieven te ontwikkelen. Tegelijk is hij oprichter en bezieler van één van de initiatieven die tijdens CitizenDev is ontstaan: de gemeenschapsradio ‘Publik’ die intussen is gevestigd in GC Elzenhof. Oncle Kinch combineert op unieke wijze de invalshoek van de professional met die van de vrijwilliger.

Dorothée Ndayishimiye is al enkele jaren lid van de Community Land Trust Brussels (CLTB) en sinds een jaar eigenaar van een CLTB-woning in Anderlecht. Ze is betrokken bij de gemeenschap, in het bijzonder bij de groep die de ‘Roue Libre’-opleiding organiseert om volwassenen te leren fietsen.

Chloé Mercenier is architecte en stedenbouwkundige en werkt aan de opbouw van de openbare ruimte in de stad. Zij nam als onderzoeker deel aan CitizenDev en werkt nu als opbouwwerker bij het CLTB aan mobiliteitsprojecten.

Presentatie Trefdag