10:30 tot 12:30

Het is allemaal de schuld van de Chinezen

Tine Hens

Van ‘Het is te laat’ en ‘Het is te duur’ tot ‘Het klimaat is altíjd veranderd!’ en ‘We gaan toch niet terug naar de middeleeuwen?’. Wie al eens in een discussie over het klimaat verzeilt, voelt de dooddoeners vaak al van ver aankomen. Origineel zijn ze zelden. Eigenlijk komen ze altijd op hetzelfde neer: maak je geen zorgen, doe zo weinig mogelijk of laat anderen het probleem oplossen. Ze zaaien vooral onmacht, twijfel en verwarring. Want ook al rammelen de redeneringen vaak even luid als ze gedeclameerd worden, ze gaan er vaak beter in dan de vervelende feiten. 

Voor haar recente boek, Het is allemaal de schuld van de Chinezen, klopte journaliste Tine Hens met tien dooddoeners aan bij wetenschappers om feit van verzinsel te scheiden. Op basis van de tien dooddoeners, kies je als deelnemers zelf op welke topics deze sessie zal inzoomen. Annabelle Van Nieuwenhuyse leidt het gesprek met het publiek in goede banen.

Tine Hens is historica. Ze is auteur van Het klein verzet (Epo, 2015), Zwerfruimte (nai, 2020) en Het is allemaal de schuld van de Chinezen (Epo, 2021). Ze werkt als klimaatjournaliste voor MO* Magazine en verzorgt interviews voor het weekblad Knack. Bekijk de passage van Tine Hens in De Afspraak en/of beluister de podcast Buiten het boekje – Warm Alarm via SpotifySoundCloudApple Podcasts.