10:30 tot 12:30

Klimaatracisme

Chihiro Geuzebroek, Mathieu Charles en Els Hertogen

Klimaatracisme is een onderbelicht, maar zeer aanwezig thema dat beweegt. Het brengt de koloniale impact op mens en ecosystemen samen. Het leeft op het spanningsveld tussen lokale en globale acties en zet je denken op scherp. Vervuiling vindt haar oorsprong in een koloniaal gebruik van land waarvan de geschiedenis nog steeds meespeelt. Toch kunnen schijnbaar kleine acties die een sterke lokale gemeenschap verbinden een globale impact hebben en organisaties op weg zetten naar een inclusief duurzaam alternatief. 

In haar inspirerende keynote laat Chihiro Geuzebroek je zien hoe een historische analyse kan helpen met sociaal-ecologisch herstelbeleid en klimaatrechtvaardigheid. Vanuit haar rijke contacten met milieubewegingen in Nederland en ver daarbuiten biedt ze je inkijk in klimaatracisme.  

Mathieu Charles (Kif Kif) en Els Hertogen (11.11.11) gaan met Chihiro in gesprek en maken de vertaling naar de inzet in het Vlaamse middenveld. Ze gaan samen met jou op zoek naar concrete handvaten om ook in jouw organisatie duurzaamheid bewust inclusief in te vullen.

Chihiro Geuzebroek is filmmaker, dichter, spreker, activist, trainer en singer-songwriter uit Amsterdam. In 2020 richtte ze mee de de-koloniale stichting Aralez op. Voor haar documentaire Radical Friends reisde ze naar Bolivia om te leren over de politieke strijd voor Rechten voor Moeder aarde en om verbinding te maken met haar Quechua oorsprong. Ze is community organizer voor Greenpeace Nederland. Bekijk hier de videotalk ‘klimaatactivisme en hoe houd je moed’.

Mathieu Charles  werkt als sociaal-cultureel outreacher bij Kif Kif rond participatie, bottom-up initiatieven en netwerkvorming. Daarnaast is hij theatermaker. Bij Kif Kif en in zijn artistieke praktijk doet hij onderzoek naar duurzaamheid in het culturele landschap. Hij kijkt onder meer naar de geschiedenis van plastic en verschillende vormen van pollutie.

Els Hertogen is algemeen directeur van 11.11.11, de koepel van Internationale Solidariteit. In haar boek ‘Van liefdadig naar rechtvaardig’ (Lannoo, 2021) spreekt zich ze uit over wat internationale solidariteit in het licht van globaal onrecht kan betekenen. Het boek brengt 11 stemmen samen over herverdeling en ecologie tot dekolonisatie en technologie. Bekijk hier de video over het boek ‘Van liefdadig naar rechtvaardig’.

Leestip

Wie zich verder wil verdiepen in klimaatracisme kan hier terecht voor een pak leestips.

Presentatie Trefdag