13:30 tot 16:00 Volzet

Labo Brussel: testzone voor duurzaamheid

Brukselbinnenstebuiten

De temperatuur stijgt, de grond verhardt, de kantoren zitten vol (en liepen leeg), er rijden meer auto’s, er wordt meer gewerkt, er zijn meer werklozen, er is minder groen, er zijn meer talen, er is minder communicatie. Voor dat alles wordt gezocht naar een goede oplossing.

Maatschappelijke tendensen en fenomenen blijven vaak lang onder de oppervlakte. Niet zo in de stad. Waar duizenden mensen wonen, werken, winkelen en wandelen is er wrijving en confrontatie. Wat elders onderhuids blijft, wordt in de stad algauw een lelijke zweer of – want dat kan ook – een fascinerende schoonheidsvlek. En al even gauw gaan we in de stad dan op zoek naar zalfjes en make-up.

Lutgard Vrints, gids bij Brukselbinnenstebuiten, neemt je mee in de buurt van het Congressenpaleis langs onverwacht groen, verouderde en vernieuwende kantoren, autovrije plekken naast parkinginritten, duurzaam en verkwistend toerisme. Je ontdekt hoe de smet van het verleden een meer duurzame toekomst (niet) in de weg staat. Je wandelt door Brussel en bekijkt de stad als een groot laboratorium waar nieuwe technieken en methodes worden uitgetest. We verkennen wat werkt en niet, en wat we er verder mee kunnen doen.

De begeleide wandeling is beperkt tot 25 deelnemers. De wandeling start onderaan de Kunstberg, aan de voet van het standbeeld van Albert I.

Lutgard Vrints is een ingeweken Brusselaar en sociologe. Ze woont en werkt nu 25 jaar in de hoofdstad en gidst meer dan 20 jaar voor Brukselbinnenstebuiten. Brukselbinnenstebuiten wil dat Brusselaars en niet-Brusselaars de stad in het algemeen en Brussel in het bijzonder leren lezen en begrijpen, zowel op maatschappelijk, ruimtelijk, als cultureel en historisch vlak. Veelzijdig en samenhangend gidswerk met meervoudige focus is haar belangrijkste werkinstrument, maar ze vult dit ook aan met andere vormen en methodieken.