10:30 tot 12:30

Lessen uit het verzet

John Vandaele, Erik Paredis en Harriet Bergman

In de jaren zestig kaartten milieuactivisten van de eerste generatie lokale verstoringen van hun leefmilieu aan. Het rapport van de Club van Rome in de vroege jaren zeventig bewoog de milieubeweging tot een meer systemische kritiek op het kapitalisme. In diezelfde periode ontkiemde ook de Noord-Zuidbeweging. Een beweging die hamerde op de mondiale inkomensongelijkheid en steeds meer de link met het klimaatbeleid legde.

De klimaatproblematiek is meer dan ooit een taai vraagstuk. Wat kan de milieu- en duurzaamheidsbeweging anno 2021 leren uit de grote verhalen van de pioniers? Een historische lezing van de milieu- en duurzaamheidsbeweging geeft je een inkijk in succes- en faalverhalen, toont nieuwe verzetsstrategieën en wakkert de strijd aan. 

In zijn inleidende lezing geeft John Vandaele je een historisch overzicht van de milieu-en duurzaamheidsbeweging. In het daaropvolgende panelgesprek krijg je een beter zicht op twee actuele stromingen. Harriet Bergman brengt een ecofeministische kijk op het verhaal. Erik Paredis neemt je mee in het transitiedenken.

Je trekt niet alleen lessen uit de geschiedenis, maar staat ook stil bij jouw rol als civiele actor binnen het duurzaamheidsverhaal. Je kan jouw prangende vragen en bedenkingen inbrengen in het afsluitende publieksgesprek. 

John Vandaele is journalist bij MO* Magazine. Hij bericht onder andere over de ecologische aspecten van globalisering. In 2010 kreeg hij de FRDO-persprijs voor de reportage Het woud is Congo’s grootste armoedebestrijder.  John maakt zijn engagement op lokaal niveau onder meer concreet met zijn betrokkenheid bij de Buren van de Abdij en bij de oprichting van de Gentse energiecoöperatie EnerGent.

Erik Paredis is hoofddocent ‘Transitiesturing en socio-technische systeeminnovatie voor de circulaire economie’ aan de vakgroep Politieke Wetenschappen van de UGent. Hij maakt deel uit van diverse nationale en internationale onderzoeksnetwerken, onder andere rond circulaire economie. Erik is al jarenlang betrokken bij sociale en culturele organisaties die rond duurzaamheid werken. 

Harriet Bergman promoveert aan de Universiteit Antwerpen. Ze combineert inzichten uit critical race theory en feministische filosofie met klimaatrechtvaardigheid. Ze studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en de San Francisco State University. Harriet is vertrouwd met het verbinden van theorie en praktijk bij diverse klimaatrechtvaardigheidsactiegroepen.