10:30 tot 12:30

Oefenen in actieve hoop

Ilse Simoens en Lut De Naeyer

Onze planeet verkeert in een ecologische noodtoestand. Die harde realiteit is moeilijk om onder ogen te zien. Je voelt je soms machteloos. De moed zinkt je dan in de schoenen. Hoe verzamel je de moed en de kracht om met deze crisis om te gaan? Ecofilosofe Joanna Macey ontwikkelde het ‘Werk dat Weer Verbindt’, een baanbrekend kader voor persoonlijke én sociale verandering. Actieve hoop laat zien hoe jij kunt bijdragen aan de transitie van een industriële groeimaatschappij naar een levens-ondersteunende samenleving.

In deze workshop maak je ervaringsgericht kennis met actieve hoop en versterk je je veerkracht. De begeleiders brengen jou in beweging via één van de belangrijkste werkvormen van actieve hoop: de spiraal. Oefeningen in de grote groep en interactie in kleinere groepjes wisselen elkaar af. Waar ben jij dankbaar voor? Hoe raakt de ecologische noodtoestand jou? Op welke manier draag jij al bij aan de transitie naar een meer duurzame samenleving? Welke stappen – klein of groot – wil en kun jij nog zetten?

De workshop is beperkt tot 30 deelnemers.

Ilse Simoens en Lut De Naeyer begeleiden de workshop. Ze behoren tot de praktijkgemeenschap van trainers in actieve hoop die Waerbeke trekt. Ze geven regelmatig workshops in actieve hoop.

Ilse Simoens is daarnaast wetenschappelijk onderzoekster en richtte de Academie voor Helende Natuur mee op. 

Lut De Naeyer is daarnaast bezielster van het Vrouwenfest en begeleidt Vrouwencirkels.