14:00 tot 16:00

Recht als hefboom

Piet Colruyt

België komt zijn internationale klimaatbeloftes niet na. Klimaatzaak wil dat via de rechtbank veranderen. Om een ambitieus klimaatbeleid af te dwingen, voeren 58.586 burgers een rechtszaak tegen de vier bevoegde Belgische overheden. Ze haalden in juni een eerste historische slag binnen: de rechtbank van eerste aanleg van Brussel veroordeelde de Belgische overheden collectief voor hun nalatige klimaatbeleid. Maar de strijd is nog niet gestreden; er werden geen concrete reductiedoelstellingen opgelegd. Klimaatzaak gaat nu in beroep tegen het vonnis en spant tegelijkertijd een zaak aan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Piet Colruyt was van bij het prille begin achter de schermen betrokken bij vzw Klimaatzaak. Hij neemt je mee in zijn persoonlijk verhaal over de niet aflatende strijd voor een ambitieus klimaatbeleid. Hij blikt terug én vooruit. Wat begon als een wild en atypisch idee groeide uit tot een groots opgezette burgerbeweging en rechtszaak. Verwacht je aan een sterk veranderverhaal over de rechterlijke revolutie voor het klimaat. Over het waarom van de strijd voor een koolstofarme toekomst in België via de rechtbank. Over de juridische kaders die vzw Klimaatzaak inzet. Over hoe Urgenda in Nederland Klimaatzaak in België inspireerde. Over hoe die juridische strijd andere initiatieven vanuit burgers, bedrijven en politici aanvult.

Laat je inspireren om recht als hefboom voor een meer duurzame, inclusieve, solidaire en democratische samenleving in te zetten en grijp de kans om jouw vragen voor te leggen aan Piet Colruyt. Gie Van den Eeckhaut leidt de interactie met het publiek in goede banen.

Piet Colruyt studeerde filosofie, ingenieur, architect en finance om uiteindelijk impact investeerder te worden. Hij is steeds op zoek naar inspirerende innovaties met systemische impact. Zo ontmoette hij in 2013 Roger Cox die vertelde over de klimaatzaak in Nederland en was meteen overtuigd: dat moeten we ook in België starten !