14:00 tot 16:00

Wat houdt ons tegen?

Koen Thewissen, Steven Vromman, Lola Segers, Monique De Dobbeleer en Jonas Van der Slycken

In de Canvas documentairereeks ‘Wat houdt ons tegen?’ gaat klimaatexperte Jill Peeters op zoek naar de oorzaken van de klimaatverandering, wat we eraan kunnen doen en wat ons daarbij tegenhoudt. In deze sessie leggen ook wij de focus op deze laatste twee vragen.

Er komt in België een steeds grotere beweging op gang die hetzelfde doel deelt: ervoor zorgen dat we op zeer korte termijn de manier waarop we leven fundamenteel kunnen veranderen. We brengen een aantal mensen bij elkaar die in ons land – soms letterlijk – voorop lopen. Wat zijn volgens hen de belangrijkste drempels die echte verandering in de weg staan? Wat houdt ons tegen? En welke technieken gebruiken zij om – elk op hun manier – ondanks deze weerstand toch succes te boeken?

Steven Vromman (Low Impact Man), Lola Segers (Youth for Climate), Monique De Dobbeleer (Ferm) en Jonas Van der Slycken (De Transformisten) delen hun ervaringen en inzichten en gaan onder begeleiding van Koen Thewissen samen met jou op zoek naar handvatten die kunnen zorgen voor échte gedragsverandering.

Koen Thewissen werkte als communicatiestrateeg voor BBDO in België en China en is oprichter van de Belgian Advertising School (BAS). Samen met Tim Smits (KU Leuven) dicht hij met weareDaniel de kloof tussen de academische en de échte wereld. Projecten binnen weareDaniel hebben één doel: effectief gedrag veranderen.

Steven Vromman is bekend geworden met zijn Low Impact-project. In de bekroonde documentairereeks van Canvas kon het publiek volgen hoe Steven zijn leven drastisch omgooide om zijn ecologische voetafdruk te minimaliseren. Steven is daarnaast bedenker van de ‘eco-comedy’ en auteur van verschillende boeken waaronder ‘Amor Mundi, een positieve post-apocalyptische roman’.

Lola Segers is al twee jaar klimaatactiviste bij de Belgische tak van Youth for Climate waar ze actief is als spreekster. Daarnaast helpt ze bij de voorbereiding van campagnes en het opvolgen van de social media van Youth for Climate.

Monique De Dobbeleer is directeur van het vrouwennetwerk Ferm vzw. Ook Ferm wil de strijd aangaan tegen de globale klimaatverandering. Dat doet de middenveldorganisatie onder meer via campagnes zoals ‘Waterwinners’.

Jonas Van der Slycken werkt bij De Transformisten als ‘campagne- en projectcoördinator sufficiëntie’ aan een economie van het genoeg, die iedereen toelaat om een goed leven te leiden binnen planetaire grenzen. Jonas is doctor in de economische wetenschappen en richtte mee Rethinking Economics Ghent op. Hij schreef al eerder stukken voor MO*, De Standaard en Knack.be.

Presentatie Trefdag

Mustreads

Wie zich verder wil verdiepen in strategieën om te komen tot gedragsverandering vindt hier een lijstje met de mustreads van Koen Thewissen.